Kelab Penyokong Bola Sepak Malaysia: Stadium Bola Sepak di Malaysia? - Kelab Penyokong Bola Sepak Malaysia

Jump to content

Toggle shoutbox Shoutbox

Malaysia Power
lipans  : (17 April 2014 - 03:11 PM) ... The committee also approved the proposal to rank the member associations based on their national teams' and clubs’ performance over last four years in AFC competitions. Thirty per cent of points will be allocated for national teams’ performances, while 70 per cent will be for the clubs’ showings.

Upon confirmation of the rankings, the countries ranked 1 to 24 will be eligible to play in the AFC Champions League. Those ranked 25 to 32 will be eligible to participate in the AFC Cup group stage, while the remaining countries ranked between 33 to 47 will be provided an opportunity to play in the AFC Cup play-off stage.
lipans  : (17 April 2014 - 10:25 AM) asian cup 2019 akan jadi 24 team. So takda alasan lagi untuk tidak layak kali ni.
lipans  : (17 April 2014 - 10:25 AM) http://www.aseanfoot...org/v2/?p=16122
Lanun.Land  : (14 April 2014 - 11:26 AM) pertukaran dengan nazmi faiz ke
lipans  : (14 April 2014 - 10:10 AM) pkns nak hazwan bakri....
Lanun.Land  : (13 April 2014 - 02:37 PM) atm semakin di landasan tepat..memburu kejuraan Liga Primer 2015
wandin07  : (12 April 2014 - 10:50 PM) x la..
Lanun.Land  : (12 April 2014 - 03:34 PM) hang baru balik larkin ke wandin?
wandin07  : (12 April 2014 - 02:02 AM) xpa2...next game lwn sabah bagi menang
wandin07  : (12 April 2014 - 02:02 AM) kalah pulak penang mlm ni..
lipans  : (10 April 2014 - 05:26 PM) Akademi Bolasepak Negara Mokhtar Dahari.
Lanun.Land  : (07 April 2014 - 04:35 PM) jom malam ni g selayang... felda vs kedah
wandin07  : (04 April 2014 - 09:58 AM) ak da balik last 2week ago.\
wandin07  : (04 April 2014 - 09:58 AM) x la..
Lanun.Land  : (02 April 2014 - 10:03 AM) wandin.. minggu ni balik penang x
Lanun.Land  : (01 April 2014 - 10:55 AM) uish kompang2
ghost  : (01 April 2014 - 10:42 AM) hehe
ghost  : (01 April 2014 - 10:41 AM) bang barney
wandin07  : (31 March 2014 - 02:37 PM) memasing sibuk kot
wandin07  : (31 March 2014 - 02:36 PM) sejuk jer...
Resize Shouts Area

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Stadium Bola Sepak di Malaysia? Cadangan ini dibawakan khas oleh Abon

#1
User is offline   FiQuEtioNaL 

  • HMC Moderator Committee
  • Group: Moderators
  • Posts: 3780
  • Joined: 11-July 08
  • LocationGrafton, Auckland
Government To Study Proposal To Build Stadiums Specifically For Football

Posted Image

KOTA BAHARU, July 27 (Bernama) -- In efforts to enhance the development of football, the government may consider building stadiums specifically for football, said Youth and Sports Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Ahmad Shabery said the initiative would not only reduce the cost of maintaining stadiums, it would also provide the younger generation the right avenue to kick off their playing careers according to international standards and requirement as practiced in many developed countries.

He said many stadiums in the country were used for multiple purposes and various sports activities which result in the government having to spend a lot of money in maintenance cost.

"This are among research and studies that will be taken into account by the Ministry of Youth and Sports in the sports development agenda of the country under the 10th Malaysia Plan (10th MP)," he told reporters after launching the Red Warriors Carnival here Monday night.

Apart from building stadiums specifically for football, the government may also consider setting up football academies in every district throughout the country with a minimum of 12 academies per state.

"A special committee has been formed, comprising representatives from the Education Ministry, Football Association of Malaysia (FAM) and media, to contribute ideas for the development of football in the country," he said.

He added that a study also showed that the government would need RM50 million a year to manage development programmes throughout the country.

Meanwhile, Ahmad Shabery urged other state football associations to emulate the initiative by the Kelantan FA (KAFA) to organise a Red Warriors Carnival to generate funds so as to become self-sufficient and not depend on the government for funds.

He added that KAFA had initiated a new wave in generating interest among football fans in the state and wherever their fans were through a number of strategic initiatives like opening a TRW Cafe (The Red Warriors Cafe) and internet radio for their fans.

"Through such an initiative, KAFA hope to generate revenue for its activities and has succeeded in setting a new trend in the development of football," he said.

The Kelantan team playing in the Super League has also shown tremendous improvement this season and currently placed second in the table behind leader Selangor.

-- BERNAMA

P/S: Akhirnya ader jgk cdangan yg bley pkai dri Abon ni
tp bg ak dri nk buat academy kt setiap daerah tu
baik convert buat 1 team yg btul2 solid club main kt liga negeri
tp x per, tgk dlu nnt aper progress stadium bola sepak ni
Posted Image
Posted Image
I'M A SUPPORTER, NOT A SPECTATOR
http://dropoutbear.blogspot.com/
0

#2
User is offline   keypadlock 

  • ULTRAS
  • Group: Members
  • Posts: 1388
  • Joined: 25-October 08
  • Location+Padang Serai,Kedah+Shah Alam,Selangor+

View PostFiQuEtioNaL, on 29 July 2010 - 08:55 AM, said:

Government To Study Proposal To Build Stadiums Specifically For Football

Posted Image

KOTA BAHARU, July 27 (Bernama) -- In efforts to enhance the development of football, the government may consider building stadiums specifically for football, said Youth and Sports Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Ahmad Shabery said the initiative would not only reduce the cost of maintaining stadiums, it would also provide the younger generation the right avenue to kick off their playing careers according to international standards and requirement as practiced in many developed countries.

He said many stadiums in the country were used for multiple purposes and various sports activities which result in the government having to spend a lot of money in maintenance cost.

"This are among research and studies that will be taken into account by the Ministry of Youth and Sports in the sports development agenda of the country under the 10th Malaysia Plan (10th MP)," he told reporters after launching the Red Warriors Carnival here Monday night.

Apart from building stadiums specifically for football, the government may also consider setting up football academies in every district throughout the country with a minimum of 12 academies per state.

"A special committee has been formed, comprising representatives from the Education Ministry, Football Association of Malaysia (FAM) and media, to contribute ideas for the development of football in the country," he said.

He added that a study also showed that the government would need RM50 million a year to manage development programmes throughout the country.

Meanwhile, Ahmad Shabery urged other state football associations to emulate the initiative by the Kelantan FA (KAFA) to organise a Red Warriors Carnival to generate funds so as to become self-sufficient and not depend on the government for funds.

He added that KAFA had initiated a new wave in generating interest among football fans in the state and wherever their fans were through a number of strategic initiatives like opening a TRW Cafe (The Red Warriors Cafe) and internet radio for their fans.

"Through such an initiative, KAFA hope to generate revenue for its activities and has succeeded in setting a new trend in the development of football," he said.

The Kelantan team playing in the Super League has also shown tremendous improvement this season and currently placed second in the table behind leader Selangor.

-- BERNAMA

P/S: Akhirnya ader jgk cdangan yg bley pkai dri Abon ni
tp bg ak dri nk buat academy kt setiap daerah tu
baik convert buat 1 team yg btul2 solid club main kt liga negeri
tp x per, tgk dlu nnt aper progress stadium bola sepak ni


tunggu dan lihat ja la~

ni perancangan beliau..yalah kn, WC bru abes, skuad negara pun makin meningkat dari hari ke hari...so,abon terasa nak ikut mood bola dengan keluar kenyataan cmni..

seingat aku yang ARENA tu dekat 2 tahun baru jadi kenyataan..heboh pasal benda tu 2 tahun - untuk jadi kenyataan, itu pn stesen BERBAYAR..

so stadium khas untuk bolasepak ni maybe akan makan lagi banyak masa~
ULTRAS MALAYA
UNTIL THE LAST REBEL
HIDUP MATIKU MALAYSIA
Blog Malaysian and Asean Football
0

#3
User is offline   redhairshanks 

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 69
  • Joined: 24-July 10
  • LocationMelaka!Melaka!Melaka!

View PostFiQuEtioNaL, on 29 July 2010 - 08:55 AM, said:

P/S: Akhirnya ader jgk cdangan yg bley pkai dri Abon ni
tp bg ak dri nk buat academy kt setiap daerah tu
baik convert buat 1 team yg btul2 solid club main kt liga negeri
tp x per, tgk dlu nnt aper progress stadium bola sepak ni


cube korang fikirkan, kalo akademi banyak nanti player mesti banyak kan?abes tu diorang nak men katne?pasukan bola buknnye banyak pon haha
0

#4
User is offline   keypadlock 

  • ULTRAS
  • Group: Members
  • Posts: 1388
  • Joined: 25-October 08
  • Location+Padang Serai,Kedah+Shah Alam,Selangor+
sementara dia masih Menteri di KBS, biaq la dia rancang apa2 pn..aku takut benda ni hangat2 taik ayam ja..kalo betul serius, pelaburan besaq mesti keluaq n mesti dalam masa yg cepat(aku xsuka depa tangguh2)..

tapi 1st thing to do is, REBUILT LIGA M n REBUILT PASUKAN NEGERI

stadium tu guna STADIUM2 mini pn ble lagi jalan..hahahaha..
ULTRAS MALAYA
UNTIL THE LAST REBEL
HIDUP MATIKU MALAYSIA
Blog Malaysian and Asean Football
0

#5
User is offline   FiQuEtioNaL 

  • HMC Moderator Committee
  • Group: Moderators
  • Posts: 3780
  • Joined: 11-July 08
  • LocationGrafton, Auckland

View Postredhairshanks, on 29 July 2010 - 12:51 PM, said:

cube korang fikirkan, kalo akademi banyak nanti player mesti banyak kan?abes tu diorang nak men katne?pasukan bola buknnye banyak pon haha


yep
tmbh lg 1 sbb utk bnyak kn lg kelab2 di Msia
tp ak lg ske di setup kn trus franchise yg line up nye team2 kelab
dari govt setup semata mata akademi jer
Posted Image
Posted Image
I'M A SUPPORTER, NOT A SPECTATOR
http://dropoutbear.blogspot.com/
0

#6
User is offline   redhairshanks 

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 69
  • Joined: 24-July 10
  • LocationMelaka!Melaka!Melaka!

View PostFiQuEtioNaL, on 29 July 2010 - 01:06 PM, said:

yep
tmbh lg 1 sbb utk bnyak kn lg kelab2 di Msia
tp ak lg ske di setup kn trus franchise yg line up nye team2 kelab
dari govt setup semata mata akademi jer


wah.ni macam idea unik je.
terangkan sket broo
hehehe
0

#7
User is offline   FiQuEtioNaL 

  • HMC Moderator Committee
  • Group: Moderators
  • Posts: 3780
  • Joined: 11-July 08
  • LocationGrafton, Auckland

View Postredhairshanks, on 29 July 2010 - 01:08 PM, said:

wah.ni macam idea unik je.
terangkan sket broo
hehehe


unik x unik sgt la
cuma klo nk implement mende tu
kte kena berani mansuhkan sistem yg digunapakai skunk ni sepenuhnya
da berbuih da mulut ni terangkan
bro bley try cari kt dlm mner2 thread under Sub Forum Bola Sepak Malaysia
yg ader kaitan dgn swastakan Liga M etc
bcer kat saner
sumer da ditulis kn situ
selamat mencube~!
Posted Image
Posted Image
I'M A SUPPORTER, NOT A SPECTATOR
http://dropoutbear.blogspot.com/
0

#8
User is offline   syazwan 

  • HMC Moderator Committee
  • Group: Moderators
  • Posts: 5127
  • Joined: 11-October 08
  • Locationshah alam - cyberjaya
bagusla post berita cmni..
ada bahan utk aku gelak sikit hari kamis ni..huahuahuahuahuahua

abon berenti lerr.. xboleh pakai la
aku tgk timb pm lagi ada akai. cakap pastu buat.
esok plan nak buat liga u14, esok buat.xkira la kuasa dia lg tinggi ke apa..
bukan dok sembang pamm pommm pamm pommm

*aku kadang2 terpikir..menteri2 ni xada advisor ke? sdgkan guru besar pun ada penolong kanan 1 , kanan 2..

adoiii

** kome sumer tau tak senator negara sound direct kat abon ni? mmg x tau ler..sebab berita2 cmni xkn kuar kat newspaper..tapi yang pelik nye..agensi berita paling terbaik dalam negara kita ada prduce berita ni.. (bernama) kat newspaper tak kuaq..

sayoq la abonnn
0

#9
User is offline   aressandro10 

  • Hulubalang
  • Group: Members
  • Posts: 978
  • Joined: 19-August 09
  • LocationMiddle Malaysia
Kalu betol dier buat baguslah....

just harap akademi di staff dgn org2 sukan yg aktif dan boleh think out of the box.. bukan.. ermm...staff kerajaan..

Harap adenyer akademi di setiap daerah ni bolah ajar rakyat akar umbi cara nak training dan main bola dengan betol... soal derang tu bebesar nak jadi profesional ke tak belakang kire..
Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man

Imagine all the people
Sharing all the world

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one
0

#10
User is offline   syazwan 

  • HMC Moderator Committee
  • Group: Moderators
  • Posts: 5127
  • Joined: 11-October 08
  • Locationshah alam - cyberjaya

View Postaressandro10, on 29 July 2010 - 02:23 PM, said:

Kalu betol dier buat baguslah....

just harap akademi di staff dgn org2 sukan yg aktif dan boleh think out of the box.. bukan.. ermm...staff kerajaan..

Harap adenyer akademi di setiap daerah ni bolah ajar rakyat akar umbi cara nak training dan main bola dengan betol... soal derang tu bebesar nak jadi profesional ke tak belakang kire..



kalo diikutkan aku lg mengharap team2 liga M yang buat akademi ..tapi ofkos la alasan financial takdop akan kuar...

apa nasib badan..FAs dan Club x banyak yang run betul2 professional

*masih respek kat pkns fc, sampai skg masih ada team remaja dari utk budak kecik sampai team main liga selangor sampai team main liga M...
0

#11
User is offline   redhairshanks 

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 69
  • Joined: 24-July 10
  • LocationMelaka!Melaka!Melaka!

View Postsyazwan, on 29 July 2010 - 02:27 PM, said:

kalo diikutkan aku lg mengharap team2 liga M yang buat akademi ..tapi ofkos la alasan financial takdop akan kuar...

apa nasib badan..FAs dan Club x banyak yang run betul2 professional

*masih respek kat pkns fc, sampai skg masih ada team remaja dari utk budak kecik sampai team main liga selangor sampai team main liga M...

betol la bro.FAs banyak menangguk player dari sekolah biasa..diorang malas nak wat akademi sindri.sampaikan kat tempat aku, tournament local biasa pon diorang da x wat.
haih


View PostFiQuEtioNaL, on 29 July 2010 - 01:19 PM, said:

unik x unik sgt la
cuma klo nk implement mende tu
kte kena berani mansuhkan sistem yg digunapakai skunk ni sepenuhnya
da berbuih da mulut ni terangkan
bro bley try cari kt dlm mner2 thread under Sub Forum Bola Sepak Malaysia
yg ader kaitan dgn swastakan Liga M etc
bcer kat saner
sumer da ditulis kn situ
selamat mencube~!


oh aku ade dengar pasal ni.haha
idea ni menarik gak
kemungkinan dapat mencantas sifat2 menelan duit pegawai2 pasukan negeri tu

hahaha
kalo pasal akademi aku pon ada cetusan2 idea gak.
kite bubarkan pasukan2 negeri ni pastu kita pecah jadik pasukan2 daerah/kelab
baru menarik sket
lagipon bila player da ramai leh la masok dalam kelab2 daerah ni
bila player da banyak lagi la banyak bakat2 baru leh jumpa
baru la liga kita jadik competetif.

cuma dia ada cons sket hehe
+ liga kena start balek
+ pasukan negeri da xde

kalo sape2 rindu pasukan negeri, fam leh wat piala malaysia khas ntok pasukan negeri, kumpulkan player2 dari daerah2..haha :)
0

#12
User is offline   Kehek 

  • Budak Baru Belajo
  • Group: Members
  • Posts: 2150
  • Joined: 22-July 09
  • LocationKELANG!

View Postredhairshanks, on 29 July 2010 - 02:36 PM, said:

oh aku ade dengar pasal ni.haha
idea ni menarik gak
kemungkinan dapat mencantas sifat2 menelan duit pegawai2 pasukan negeri tu

hahaha
kalo pasal akademi aku pon ada cetusan2 idea gak.
kite bubarkan pasukan2 negeri ni pastu kita pecah jadik pasukan2 daerah/kelab
baru menarik sket
lagipon bila player da ramai leh la masok dalam kelab2 daerah ni
bila player da banyak lagi la banyak bakat2 baru leh jumpa
baru la liga kita jadik competetif.

cuma dia ada cons sket hehe
+ liga kena start balek
+ pasukan negeri da xde

kalo sape2 rindu pasukan negeri, fam leh wat piala malaysia khas ntok pasukan negeri, kumpulkan player2 dari daerah2..haha :)


ini idea ramai jugak la yg setuju. (dalam ni pun dah melecet jari menaip) hehe
tapi nak melaksana tu agak perit.
tengok dengan situasi skrg ni.
-team negeri pun payah nak tarik org pegi stadium
-team negeri pun ada sakit pasal financial (tapi season ni so far alhamdulillah takde dengar bunyi)
tapi, aku juga sokong idea ni, (fiq pun mesti setuju :advise: )

*setuju jugak dgn syazwan, aku cenderung utk tengok FA negeri yg tubuh akademi tu.
0

#13
User is offline   redhairshanks 

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 69
  • Joined: 24-July 10
  • LocationMelaka!Melaka!Melaka!

View PostKehek, on 29 July 2010 - 02:41 PM, said:

ini idea ramai jugak la yg setuju. (dalam ni pun dah melecet jari menaip) hehe
tapi nak melaksana tu agak perit.
tengok dengan situasi skrg ni.
-team negeri pun payah nak tarik org pegi stadium
-team negeri pun ada sakit pasal financial (tapi season ni so far alhamdulillah takde dengar bunyi)
tapi, aku juga sokong idea ni, (fiq pun mesti setuju :advise: )

*setuju jugak dgn syazwan, aku cenderung utk tengok FA negeri yg tubuh akademi tu.


ye ke?hahaha
aku mmg pikir idea bagus malah ni leh membantu tarik orang pegi stadium.sebab sekarang rakyat malaysia da jauh sangat dengan pasukan negeri masing2.mungkin kalau kita kecikkan scope penyokong diorang akan jadik rapat ngan team ke.sebab maybe anak2 diorang penah men kat akademi pasukan daerah tempat diaorang tinggal, anak sedara ke..mane la tau hehe

edit: malah kalau ade stadium2 bolasepak kat setiap daerah senang sket orang nak datang stadium, dan mungkin leh pupuk budak2 kecik datang dari awal ( xmo lari topik thread )
0

#14
User is offline   aressandro10 

  • Hulubalang
  • Group: Members
  • Posts: 978
  • Joined: 19-August 09
  • LocationMiddle Malaysia

View Postsyazwan, on 29 July 2010 - 02:27 PM, said:

kalo diikutkan aku lg mengharap team2 liga M yang buat akademi ..tapi ofkos la alasan financial takdop akan kuar...

apa nasib badan..FAs dan Club x banyak yang run betul2 professional

*masih respek kat pkns fc, sampai skg masih ada team remaja dari utk budak kecik sampai team main liga selangor sampai team main liga M...

yer la... kalau diikutkan.. setiap Team Liga M wajib ader akademi sendiri.. tu tak perlu dibincangkan lagi sebenarnye..

tapi apo nak dikato.... nak bayar gaji ngan EPF pon sangkut... nak tunggu derang stabil sampai bile...

tu yg terpaksa harap goverment intervention ni...

kalau transportation industry komplen jalan biaser lambat.. kerajaan buat highway... manufacturing cakap tak cukup engineer, derang tambah engineering course kat university...

so kalau industry bolasepak tak cukup pekerja mahir, lojik la derang cover kos akademi tu... cara yg bagus untuk salur duit kepada rakyat jugak.. asyik dapat kat kroni jer..

Tapi cakap nak buat je senang, nak buat bebtol siap degan program dan staff yg bagus blom tentu lagi , pastu nak maintain bende terus berjalan sampai bile2 citer lain plak...


apa-apa pun aku rase setiap State Fa akan ade input besar kat akademi kerajaan negeri memasing nanti...
Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man

Imagine all the people
Sharing all the world

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users